22 лютого 2023 р. 20:01
(Фото: ілюстративне)
У продуктах, які завезли в Україну виявили сальмонелу, пестецид, який може привести до паралічу, а також бактерію, що викликає менінгіт.
Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.
Так, сальмонелу виявили у курячому м’ясі, що експортувалось з Польщі (виробник — Drobiowo.Pl Mariola Krysiak, Poland, постачальник — AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland).
Речовину диметоат виявили у лаймах, які експортували з Бразилії (експортер — Brasfresh Importacao E Exportacao LTDA, Brazil; оптовик — Anaco Greeve International, Netherlands).
Диметоат – пестицид, розроблений у США, який використовують для знищення комах і кліщів, зокрема хлібної жужелиці, клопів, попелиць, трипсів тощо. Через отруєння диметоатом у людини з’являється нудота, слабкість, сонливість, звуження зіниць, утруднення дихання, болі в животі, діарея. При важких отруєннях спостерігається втрата свідомості, судоми, параліч
У сирах з пастеризованого молока, які привезли з Франції, знайшли бактерію Listeria monocytogenes (виробник — SOCIETE LAITIERE DE VICHY, France, експортер — Thomas Export SA, France).
Listeria monocytogenes - паличкоподібна патогенна бактерія, здатна розмножуватися в харчових продуктах. Потрапляючи в організм людини, лістерія паразитує всередині клітин, при цьому може завдати шкоди центральній нервовій системі або головному мозку.
У разі виявлення вказаного вантажу в обігу просять повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6, тел. +380 48 716 1301.
Раніше спеціалісти Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України зареєстрували в Ізмаїлі спалах гострої кишкової інфекції.
Про це повідомили в пресслужбі Центру.
Групову захворюваність зафіксували в Ізмаїльській гімназії №10 з початковою школою де захворіли 10 осіб з попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт", з них дев'ять учнів початкових класів та вчителька.
Госпіталізовано до стаціонару п'ять осіб, інші хворі лікуються амбулаторно.
Для встановлення джерела та факторів передачі в осередку захворювання відібрано змиви з об'єктів довкілля, лабораторно обстежені хворі та контактні особи. За результатами вірусологічних досліджень матеріалу від хворих у двох хворих виділено норовіруси.
Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.
Гострий гастроентероколіт являє собою захворювання шлунково-кишкового тракту, для якого характерно запалення слизової шлунка, тонкого, товстого відділу кишківника.
Причиною хвороби є інфекційний збудник, проте не виключено розвиток патології внаслідок отруєння солями важких металів, кислотами, а також при алергічної реакції. Зараження відбувається аліментарним шляхом (через недотримання санітарно-гігієнічних норм).
Симптоматично гострий гастроентероколіт проявляється раптовою нудотою, блювотою, больовими відчуттями в зоні шлунка, пупка, а також діареєю з домішкою крові.
Крім того, людину турбують ознаки інтоксикації, а саме слабкість, поганий апетит, лихоманка, ломота в суглобах.
Загалом захворюваність на гострі кишкові інфекції по області, порівняно з попереднім тижнем, залишилась практично на рівні. Аналогічна ситуація спостерігалась як серед дорослих, та й серед дітей до 17 років.
В структурі захворюваності, як і зазвичай, основна питома вага припадала на дітей - до 64% і найуразливішою залишалась вікова група 1-4 роки (56%).
Стосовно захворюваності в об'єднаних територіальних громадах, то найбільше її зростання спостерігалось саме в Ізмаїльській міській громаді.
Минулого року медики три випадки ботулізму в Одеській області.
Так 31 жовтня до Одеської міської клінічної інфекційної лікарні ушпиталили мешканця Одеси з підозрою на захворювання на ботулізм. За кілька днів перед цим він вживав мариновані гриби, придбані у приватної особи на ринку "Привоз" та консервовані помідори, виготовлені в домашніх умовах власноруч.
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum.
Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у киківнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.
Ната Чернецька
28 квітня 2025 р.
Розмовні швидкі побачення англійською: історія проєкту двох викладачок23 квітня 2025 р.
Українці купували кулінарні книги російських бездарів, які не вміють сирник засмажити, — Тамара Горіха Зерня01 травня 2025 р.
Ударні дрони ворога пошкодили багатоповерхівку і склад на Миколаївщині30 квітня 2025 р.
Одеса перебуває в ментальній окупації: що відбувається з цінами на житло в регіоні29 квітня 2025 р.
Інтент.Інсайт поцікавився станом ринку нерухомості під час війни27 квітня 2025 р.
Фірма британця без аукціону виграла 30-мільйонний тендер на Одещині29 квітня 2025 р.
У селах на Миколаївщині знайшли тонни небезпечних хімікатів часів СРСР01 травня 2025 р.
Як економічний прагматизм руйнує санкційний тиск30 квітня 2025 р.
Курортний сезон-2025 у Затоці: офіційне повідомлення влади